Ανδρέα Μαυρακάκη…Μικρή αναφορά στο Γιάννη Φρουδαράκη και στο έργο του “Κρητική σουίτα για κιθάρα”

H ζωή και το έργο του καθηγητή μουσικής Γιάννη Φρουδαράκη, ο οποίος δίδαξε κιθάρα από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ως τις αρχές του 21ου αιώνα παρουσιάζεται στο βιβλίο του Ανδρέα Μαυρακάκη (καθηγητή μουσικής, και Διευθυντή του Κλασσικού Ωδείου Ηρακλείου).

Ο ίδιος ο συγγραφέας υπήρξε μαθητής του τη δεκαετία του ’90. Στο βιβλίο εκτός από βιογραφικά στοιχεία παρουσιάζεται για πρώτη φορά το έργο του Γιάννη Φρουδαράκη «Κρητική σουίτα για κιθάρα» η οποία μέχρι πρότινος ήταν ανέκδοτη.

Επίσης υπάρχει ειδικό ένθετο και για την αθλητική πορεία του Φρουδαράκη ο οποίος μεσουράνησε ως ποδοσφαιριστής μέχρι τη δεκαετία του ’50 και ως προπονητής μέχρι τη δεκαετία του ’70.

Η έκδοση αυτή έχει ως μοναδικό σκοπό να γνωρίσει στους νεότερους έναν ακούραστο εργάτη της μουσικής και μάλιστα της κιθαριστικής τέχνης, το Γιάννη Φρουδαράκη. Στους παλαιότερους να συστήσει εκ νέου τον άνθρωπο, τον παιδαγωγό, το συνθέτη. Στους μουσικούς και δη στους κιθαριστές να γνωρίσουν το συνθετικό του έργο μέσα από την “Κρητική σουίτα ” για κιθάρα.

Τάσος Αναστασάκης… ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Η ΖΩΗ ΜΑΣ

Ένα βιβλίο γραμμένο με ιδιαίτερη φροντίδα και γνώση από τον παιδίατρο Τάσο Αναστασάκη, δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό να ενημερώσει τους νέους γονείς στα ζητήματα που έχουν σχέση με τη γέννηση και την ανατροφή του παιδιού τους σε όλα τα στάδια που αφορούν την υπεύθυνη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πιο σημαντικής από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Με απλό και κατανοητό τρόπο εξηγούνται και αναλύονται όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι που αποφασίζουν να γίνουν γονείς σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν όσο γίνεται καλύτερα και κυρίως να καταφέρουν σε όλα τα στάδια αυτής της μοναδικής σχέσης να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο το πραγματικό ενδιαφέρον και την αγάπη τους για το παιδί τους.

 

ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ… ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ

Ζωγραφίζω και μαθαίνω για τον Μινωικό Πολιτισμό. Δεκαέξι (16) εικόνες από την Κνωσσό, Φαιστό, Μάλια, Ζάκρο, Άπτερα για την Κρήτη στα χρόνια του Μίνωα. Ένα ιδανικό βοήθημα για να μάθουν οι μικροί μαθητές στο μάθημα της ιστορίας για τον Μινωικό Πολιτισμό, για να μπορέσουν οι μικροί μαθητές να ζωγραφίσουν εξαιρετικές εικόνες τις οποίες έχει εικονογραφήσει ο ζωγράφος κ. Σπύρος Ζαχαρόπουλος.

ΜΑΤΑΛΑ – MATALA

 

Παζλ για τα Μάταλα…

Τα Μάταλα είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό και διάσημη παραλία της νότιας Κρήτης στον νομό Ηρακλείου. Η θέση τους είναι στη δυτική ακτή της επαρχίας Πυργιωτίσσης. Η παραλία των Ματάλων κατοικούνταν από την αρχαιότητα, ενώ έγινε διάσημη ως τόπος παραμονής χίπηδων τις δεκαετίες ’60 και ’70. Το χωριό προηγουμένως ήταν ένα ψαροχώρι ενώ σήμερα ζει κυρίως από τον τουρισμό. Υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Πιτσιδίων του Δήμου Τυμπακίου. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 70,6 χιλιόμετρα.

 

 

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

 

Παζλ για το Φαράγγι της Σαμαριάς…

Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων της δυτικής Κρήτης και το μεγαλύτερο μέρος του υπάγεται στον δήμο Σφακίων. Το όνομά του το πήρε από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε κρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού. Το φαράγγι είναι από τα σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης έλκοντας πολλές χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να διασχίσουν περπατώντας τη διαδρομή των 16,7 χιλιομέτρων από το Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη. Το 1962, ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός, όντας ένας από τους πρώτους στη χώρα. Φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πλέον γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος, γνωστός ως κρι-κρι ή στα κρητικά αγρίμι.

 

ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ

Παζλ για την Σπιναλόγκα…

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του. Το αρχαίο του όνομα ήταν Καλυδών, αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς, λόγω του ότι άκουγαν συνέχεια την κρητική έκφραση “Στην Ελούντα”, δεν μπορούσαν να καταλάβουν και έτσι, παρακούοντας, το πρόφεραν στα λατινικά “spina lunga” (προφορά: σπίνα λούνγκα), που σημαίνει «μακρύ αγκάθι».

Το νησί έχει μια μακρά ιστορία, από την Ενετοκρατία, τις Αραβικές επιδρομές και την Τουρκοκρατία, ενώ από το 1905 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό. Τελικά το 1957 έκλεισε ιαθέντων των λεπρών με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Μετά το 1957 για αρκετές δεκαετίες έμεινε αναξιοποίητη και μετά το ενδιαφέρον των πολυάριθμων τουριστών άρχισε να γίνεται συστηματική αναστήλωση και επισκευή των παλαιών κτισμάτων, των οχυρωματικών ενετικών τειχών, των παλαιών οικιών, των δρόμων κλπ. Χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο το πανέμορφο αυτό νησάκι με καραβάκια που ξεκινούν κάθε μία ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στην στεριά και απέχει περίπου 800 μέτρα.

 

ΑΡΚΑΔΙ

Παζλ για το Αρκάδι…

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου είναι ιστορική Μονή στην Κρήτη. Ιδρύθηκε από έναν μοναχό ονόματι Αρκάδιο και όχι, όπως ενίοτε λέγεται λανθασμένα, από το Βυζαντινό αυτοκράτορα Αρκάδιο. Η πρώτη μορφή της μονής πιθανολογείται ότι οικοδομήθηκε είτε κατά την περίοδο 961 με 1014, είτε στα πρώτα χρόνια της Βενετοκρατίας. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η μονή Αρκαδίου από την πρώτη στιγμή της Επανάστασης υπήρξε το επίκεντρο των αγώνων λόγω της σπουδαίας στρατηγικής της σημασίας. Το 1866, οι Τούρκοι εισέρχονται στον περίβολο της Μονής, όπου πολεμιστές και γυναικόπαιδα κλείστηκαν στην πυριτιδαποθήκη. Η πυροδότηση των βαρελιών με το μπαρούτι από τον Κωνσταντίνο Γιαμπουδάκη, προκάλεσε την καταστροφή της Μονής και το θάνατο πολλών Ελλήνων αλλά και πολλών Τούρκων εισβολέων. Ο κρότος λέγεται ότι ακούστηκε μέχρι το Ηράκλειο.

Μετά την καταστροφή του, το 1866, ανοικοδομήθηκε πλήρως και αναστηλώθηκε στην πρότερή του μορφή. Μόνο ένα μισοκαμένο τέμπλο στα αριστερά της Αγίας Τράπεζας και μια μπάλα κανονιού σφηνωμένη στο αιωνόβιο κυπαρίσσιστα δεξιά στης εκκλησίας μαρτυρούν το αίμα που χύθηκε πριν 140 χρόνια. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

 

ΧΑΝΙΑ

Παζλ για τα Χανιά…

Τα Χανιά είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της και πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Τα Χανιά είναι η τοποθεσία σύμφωνα με την οποία οι Μινωίτες έκτισαν την “Κυδωνία”, ενώ τυγχάνει και πατρίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η πόλη των Χανίων χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα. Την παλιά πόλη, με το παλιό λιμάνι, και τη νέα πόλη, εκτός των τειχών. Η παλιά πόλη βρίσκεται κτισμένη γύρω απο το βενετσιάνικο λιμάνι και περιβάλλεται από τις ενετικές οχυρώσεις του 1538, που διασώζονται τα ανατολικά και δυτικά τμήματά τους. Στη νότια πλευρά οι οχυρώσεις αυτές καταστράφηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά τους στην κατασκευή της αγοράς και διαφόρων άλλων δημοσίων και μη κτηρίων. Από εκεί αναπτύχθηκε η νέα πόλη της οποίας κυριότερες συνοικίες είναι η Χαλέπα, ο Άγιος Ιωάννης, τα Παχιανά,η Νέα Χώρα, το Πασακάκι,τα Λενταριανά που εκτείνονται περιφερειακά του κέντρου της πόλης.

Σήμερα, οι παραλίες της πόλης αλλά και ολόκληρου του νομού αποτελούν πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Παζλ για το Ρέθυμνο…

Το Ρέθυμνο είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και  είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά. Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία Ρίθυμνα ή Ρήθυμνα ή Ριθυμνία. Ο 16ος αιώνας βρίσκει την πόλη σε μεγάλη πνευματική άνθηση, με πολλούς Ρεθυμνιώτες καλλιτέχνες και λόγιους να εργάζονται όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην Βενετία. Η ανάπτυξη σε πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο έλαβε σημαντική ώθηση με την εγκατάσταση των Μικρασιατών, ανακόπηκε όμως με τη Μάχη της Κρήτης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την οποία η πόλη υπέστη αρκετές καταστροφές. Διασώθηκε, ωστόσο, σημαντικό μέρος της (ενετικής) παλιάς πόλης, η οποία είναι μέχρι σήμερα μια από τις καλύτερα διασωζόμενες ενετικές πόλεις στην Ελλάδα. Στο Ρέθυμνο υπάρχουν μνημεία της ενετικής και της οθωμανικής περιόδου, όπως η Φορτέτζα, η Κρήνη Ριμόντι, το Ενετικό λιμάνι, η πλατεία Μικρασιατών κ. ά., καθώς επίσης διάφορα μουσεία και ο Δημοτικός Κήπος.

 

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παζλ για τον Άγιο Νικόλαο…

Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου και βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης, στη Δυτική πλευρά του κόλπου του Μεραμβέλλου. Η ονομασία του προήλθε από το βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στον όρμο Αγίου Νικολάου. Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Λατούς προς Καμάρα, επίνειο της Λατούς Ετέρας. Ο σύγχρονος οικισμός δημιουργήθηκε με την επανάσταση του 1866, από κατοίκους από την Κριτσά και μερικούς από τα Σφακιά. Τα ερείπια του φρουρίου χρησιμοποιούνται ως οικοδομικά υλικά των νέων κτιρίων.

H Λίμνη Βουλισμένη (‘Λίμνη’ για τους Αγιονικολιώτες) είναι μια μικρή λιμνοθάλασσα στο κέντρο της πόλης. Η λίμνη συνδέεται με το λιμάνι της πόλης με ένα κανάλι που ανοίχθηκε το 1870. Πολλοί αρχαίοι μύθοι αναφέρουν τη Λίμνη, οι αρχαιότεροι από τους οποίους θέλουν τις θεές Αθηνά και Άρτεμη να λούζονται σε αυτή. Με τη Λίμνη συνδέονται δύο αστικοί μύθοι, ότι δεν υπάρχει πυθμένας, και ότι η Λίμνη συνδέεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Ο τελευταίος μύθος στηρίζεται στο ότι κατά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου, τα νερά της Λίμνης φούσκωσαν και πλημμύρισαν τις γύρω από αυτήν αποθήκες. Στον πυθμένα της λίμνης υπάρχει πολεμικό υλικό που εγκαταλείφθηκε από τους Γερμανούς στρατιώτες προτού αποχωρήσουν στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι επισκέπτες, πέρα από τα αξιοθέατα του Αγ. Νικολάου, έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν από εκεί το κοντινό νησί της Σπιναλόγκας.