ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Παζλ για το Ηράκλειο…

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και έδρα του δήμου Ηρακλείου, καθώς και ο μεγαλύτερος λιμένας του νησιού και το τέταρτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας. Κατά καιρούς, ο κάθε λαός που κατακτούσε το Ηράκλειο άφηνε το δικό του στίγμα στην ιστορία αυτού του τόπου, αλλάζοντας το όνομα της πόλης και συμβάλλοντας ενεργά στον πολιτισμό. Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι: Ηράκλειον, Ηράκλεια, Κάστρο, Rabdh – el – Khandaq, Χάνδαξ, Μεγάλο Κάστρο, Candida, Candia, Χώρα, Piazza, Kandiye.

Το Ηράκλειο βρίσκεται στα βόρεια παράλια της Κρήτης, έναντι της νησίδας Δία, στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το δυτικότερο από τα τρία επίνεια (λιμάνια) της Κνωσού που την περίοδο του μινωικού πολιτισμού είχε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού στην Κρήτη φέροντας ίδιο όνομα προς τιμή αρχαίου ιερού ναού του Ιδαίου Ηρακλέους.

Για την πόλη του Ηρακλείου δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για την ίδρυσή της. Η κατοίκηση όμως θεωρείται ότι ξεκινάει τουλάχιστον από την τρίτη χιλιετηρίδα προ Χριστού, ως επίνειο (λιμάνι) της Κνωσού. Ευρήματα έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές, στο φυσικό λόφο που σήμερα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ίχνη κατοίκησης έχουν βρεθεί κατά τους κλασικούς, ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.

Το Ηράκλειο περιλαμβάνει σημαντικά αξιοθέατα, μερικά από τα οποία είναι: Τα ανάκτορα της Κνωσσού, το φρούριο του Κούλε δίπλα από το λιμάνι, η Κρήνη Μοροζίνι, ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, η Ενετική Λότζια, πολλά μουσεία, τείχη και πύλες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *