ΤΑΥΡΟΚΑΘΑΨΙΑ…

Παζλ για τα Ταυροκαθάψια…

Τα Ταυροκαθάψια ήταν ένα από τα πλέον διαδεδομένα αθλήματα της μινωικής εποχής. Τα επίπεδα επικινδυνότητας ήταν εξαιρετικά υψηλά, εφόσον ο αθλητής εκτελούσε περίπλοκα άλματα πάνω από τον ταύρο, το ιερό ζώο των Μινωιτών. Συγκεκριμένα, οι αθλητές συνήθιζαν να τρέχουν προς τον ταύρο, να πιάνονται από τα κέρατά του και να εκτελούν εντυπωσιακές φιγούρες επάνω από αυτόν. Έχουν βρεθεί αρκετές παραστάσεις τόσο στην Κρήτη (τοιχογραφίες, αγαλματίδια, σφραγίδες) όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (Πύλος, Τίρυνθα) και στη Μικρά Ασία (Σμύρνη).

Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στον θεό Ποσειδώνα. Το άθλημα, αντίθετα με την ταυρομαχία, δεν απαιτούσε το φόνο των ταύρων. Ο σκοπός του ήταν να αναδείξει την τόλμη και την ευλυγισία των αθλητών. Τέσσερις άνδρες και γυναίκες κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα και τριγυρίζοντας τον ταύρο, ένας από αυτούς προσπαθούσε να ανέβει στη ράχη του ζώου και κρατώντας τα κέρατα του εκτελούσε διάφορες ακροβατικές ασκήσεις.

Σήμερα, παρόμοια δρώμενα λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη του κόσμο, υπό τη μορφή επίσης διαφόρων παραλλαγών. Στη νότια Γαλλία τελούνται άλματα με ταύρους, με το όνομα Course Landaise, στην πόλη Mont de Marsan στη Γασκώνη, ενώ στην Ισπανία, οι Recortadores παίζουν με τον ταύρο, προσπαθώντας να τους αποφύγουν και να πηδήξουν από πάνω τους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *